perjantai 2. toukokuuta 2014

Toivoa näkyvissä!


Vappua vietetään työn juhlana. Ilman työtä ei ole hyvinvointia. Sen vuoksi hallituksen taloutta elvyttävä työlinja on tärkeä uusien työmahdollisuuksien luomisessa. Hallituksen kasvupaketin keskeisimmät panostukset liittyvät uutta kasvua ja tulevaisuutta luoviin osaamis- ja innovaatioinvestointeihin sekä nopeasti työllistäviin liikenne- ja asuntorakentamishankkeisiin. Uusien työpaikkojen luomisessa tarvitaan yhdessä tekemistä ja yhteistä vastuunkantoa. Hallitus ja työtekijät ovat jo aiemmin tehneet omalta osaltaan tärkeitä päätöksiä. Hallitus kevensi yhteisöveroa ja työntekijät suostuivat maltillisiin palkankorotuksiin. Yritysten osallistumista yhteisiin talkoisiin on odotettu jo pitkään. Siksi viime viikon uutiset Metsä Groupin ja Stora Enson investoinneista Äänekoskelle ja Varkauteen olivat hyviä viestejä metsäteollisuudelta.


Hyvistä uutisista huolimatta talouden tila on edelleen vakava. Kipeistä sopeutustoimista huolimatta valtion velkaantuminen kasvaa vielä ensi vuonnakin. Jokainen ymmärtää, ettei näin voi enää pitkään jatkua. Sopeutustoimet ovat välttämättömiä hyvinvointivaltiomme pelastamiseksi. Sosialidemokraatit haluavat kuitenkin, että sopeutukset tehdään oikeudenmukaisesti. Siksi hallitus kiristää suurituloisten verotusta ja vastaavasti keventää pienituloisten verotusta.


Hallitus panostaa myös työttömiin. Työttömyysturvan 300 euron suojaosa astui voimaan vuoden alusta. Asumistuen 300 euron suojaosa tulee voimaan ensi vuoden syyskuun alussa. Uudistukset lisäävät merkittävästi ihmisten mahdollisuuksia vastaanottaa työtä. Jo aiemmin on päätetty työttömyysturvan puolisoiden tuloharkinnasta luopumisesta. Työttömyysturvan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea on korotettu 100 euroa kuukaudessa. Työttömien mahdollisuutta ottaa pienikin työ vastaan on nyt helpotettu merkittävästi. Näillä päätöksillä sosialidemokraatit vahvistavat tulevan talouskasvun pohjaa, joka tuo ihmisille uusia työmahdollisuuksia.


Sosialidemokraattien määrätietoinen politiikka on tuottanut joukon toimia, joilla osaltaan tehostetaan työpaikkojen ja työttömien työnhakijoiden kohtaamista. Työtarjousten määrää lisätään ja samalla osoitetaan lisärahoitusta niille TE-toimistoille, joiden toiminta-alueilla haasteet ovat suurimmat. Lisäksi hallitus tulee lakisääteisesti saattamaan työvoiman palvelukeskus­uudistuksen koskemaan koko maata. Tämä on täsmätoimi nimenomaan vaikeimmin työllistyvien tukemiseksi.
 

Pohjois-Karjalassa voimme iloita siitä, että ainoana maakuntana työttömyyden kasvu on meillä taittunut. Myös nuorten työllisyystilanne on Pohjois-Karjalassa pysynyt paremmin hallinnassa kuin keskimäärin muualla Suomessa. Pohjois-Karjala on saanut monia hyviä uutisia lähikuukausien aikana. Näistä voi mainita muun muassa Luonnonvarakeskuksen biotalouden sekä Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksen (Palkeet) päätoimipaikkojen saaminen Joensuuhun. Molemmat tuovat mukanaan uusia työpaikkoja.

Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti