keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Hyviä uutisia Joensuulle


Viimeisten viikkojen aikana Joensuu on saanut useita hyviä uutisia. Ensinnäkin Pelastuslaitos pysyy Joensuussa, eikä sisäministeriön kaavailemaa pelastustoimen aluejaon muutoshanketta toteuteta. Tässä asiassa järki voitti ja hyvin toimiva Pohjois-Karjalan Pelastuslaitos jatkaa toimintaansa.

Toiseksi Luonnonvarakeskuksen yksi neljästä toimipaikasta sijoittuu Joensuuhun. Biotalous on tärkeä tulevaisuuden kasvuala ja Joensuu on kärkimaakunta biotalouden kehittämisessä koko maassa, jopa maailmanlaajuisesti. Maailmalla biotalouden ja biomassapohjaisen energian markkinapotentiaalin arvioidaan kaksinkertaistuvan vuosina 2015 – 2030. Hallituksen uudessa metsäpoliittisesta selonteossa on asetettu tavoitteeksi, että vuonna 2050 Suomen primaarienergiakäytöstä noin 50 prosenttia olisi uusiutuvaa. Pohjois-Karjalassa jo nyt kaikesta käytetystä energiasta yli 67 prosenttia tuotetaan uusiutuvan energian lähteistä. Lukema on kaksi kertaa koko maan keskiarvoa suurempi. Luonnonvarakeskus antaa meille lisäpotkua kehittää pyrolyysilaitoksen kaltaisia uusia innovaatioita ja olla kilpailukykyisiä maailmanlaajuisilla markkinoilla.

Myös rakennuttamiseen liittyviä ilon aiheita löytyy: Senioripihaan muuttivat ensimmäiset asukkaat ja toisen vaiheen rakennushanke etenee aikataulussa. Toinen rakentamiseen liittyvä ilonaihe on se, että Marjalan asuntomessualue saadaan lopultakin rakennettua loppuun. Tähän liittyy mielenkiintoinen tarina, johon itse jouduin osalliseksi.

Marjalan asuntomessut olivat jo vuonna 1995. Messualueen sisälle jäi muutamia tontteja, jotka ovat olleet rakentamatta lähes 20 vuotta. Avainasumisoikeus Oy osti marraskuussa 2011 isohkon tontin kaupungilta rakentaakseen siihen noin 50 asumisoikeusasuntoa. Saman vuoden joulukuussa ELY-keskus myönsi poikkeamisluvan. Hankkeella oli kiire. Yhtiö haki ARA:n rahoitusta, mutta sai kaikkien yllätykseksi hylkäävän päätöksen. Pyynnöstä lähdin selvittämään asiaa ja kuulin, että ARA:n uusien säännösten mukaan asumisoikeusasuntoihin myönnetään avustusta vain kasvaville kaupunkiseuduille ja Joensuu ei kuulunut niihin. Siis mitä, Joensuu ei ole kasvava kaupunkiseutu? Kaikkien kriteerien mukaan Joensuu on juuri sitä.

Onneksi Joensuu saatiin pois ARA:n ”pannasta” ja pari viikkoa sitten kuulin ilokseni, että hankkeelle on myönnetty ARA:n rahoitus ja rakentaminen saadaan käyntiin. Päätöksen myötä Joensuussa on mahdollista rakentaa asumisoikeusasuntoja ARA:n rahoituksella jatkossakin.

Uskotaan siihen, että Joensuulla on hyvä tulevaisuus!

Merja Mäkisalo-Ropponen
Joensuun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti