tiistai 25. helmikuuta 2014

Ihminen ei elä ainoastaan leivästä...

Ihminen on fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja hengellinen kokonaisuus. Fyysisten tarpeiden tyydyttäminen pitää meidän hengissä, mutta pelkästään hengissä pysyminen ei riitä mielekkääseen elämään. Mielekkään elämän rakennuspalikat ovat jokaisen kohdalla yksilölliset, mutta useimmilla meistä niihin kuuluvat erilaisten psyykkisten ja sosiaalisten tarpeiden tyydyttäminen. Muistiliiton perustehtävänä on muistisairautta ja heidän omaistensa oikeuksien puolustaminen. Näihin oikeuksiin kuluu juridisten oikeuksien lisäksi myös oikeus elää arvokasta, oman näköistä ja mielekästä elämää.
 

Muistiliiton viime vuoden teemana oli välittäminen. Välittämiseen kuuluu oikeuksista puhuminen ja epäkohtien esille nostaminen. Tänä vuonna jatkamme samaa teemaa, mutta samalla haluamme korostaa oikeutta kokea ja ilmaista tunteita. Taide eri muotoineen on väylä tunneilmaisuun. Vuoden teemamme onkin: Taide kuuluu kaikille.
 

Taiteen avulla ihmisen aistit herkistyvät. Aistien kautta olemme yhteydessä ympäröivään maailmaan. Muistisairautta sairastava jää helposti omaan maailmaansa sen takia, ettei hän saa riittävästi aistikokemuksia. Taide aktivoi mielikuvitusta ja muistoja. Näiden positiivisten vaikutusten takia taide on myös osa kuntouttavaa toimintaa.
 

Sen lisäksi, että meillä jokaisella on oikeus nauttia taiteesta kokijana, jokaisella tulee olla oikeus myös itse luoda uutta - olla taiteen tuottajana: maalata, laulaa, tanssia jne. Taiteen tuottaminen voi olla myös yhteisöllinen tapahtuma, jossa jokainen osallistuja tuo oman palansa kokonaisuuteen. Tästä esimerkkinä on Pohjois-Karjalan dementiayhdistyksen sairastuneiden ryhmän, Torstain ystävät, innostus kirjoittaa runoja. Kirjoittaminen tapahtuu siten, että jokainen vuorollaan kertoo yhden ajatuksen päivän teemasta ja näistä syntyy runo.
 

Seuraavan runo kertoo sairauden tuomista tunteista:
 

Ei mitään hauskaa, kun on pää tässä kunnossa!

Hauskoja törmäilyjä, niitä on sattunut jo.

Ei muista mitään, että olisi mennyt heikosti

 - unohdus armahtaa -

Heikot tapahtumat pitää jättää muistista pois!

- Semmoinen nappula, kun löytyisikin.

Mukavampi, kun muistelee hyviä,

 - muisti meidät armahtaa -
 

Uskomatonta viisautta ja voimakasta tunnetta, joka sai minut herkistymään! Se on taiteen tarkoitus!
 

Merja Mäkisalo-Ropponen
Muistiliiton puheenjohtaja

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti