torstai 19. joulukuuta 2013

Rakenteiden uudistaminen on hyvä asia!


Viime viikolla keskusteltiin eduskunnassa pääministerin tiedonannon pohjalta rakennepaketista.
 

Ikäihmisten laitoshoidon purkamisesta puhuttiin paljon, eikä asiassa aina pysytty. Perussuomalaisten pelottelu ikäihmisten heitteille jättämisestä on epäeettistä toimintaa. Poliittisessa keskustelussa tulee kantaa vastuuta siitä, ettei väärillä ja epätotuudenmukaisilla uhkakuvilla pelotella turhan takia kansalaisia. Laitoshoidon purkaminen on vanhuspalvelulain keskeisiä tavoitteita ja tätä lakia perussuomalaisetkin olivat eduskunnassa hyväksymässä. Nyt he vastustavat yhtä tämän lain keskeistä periaatetta.
 

Oppivelvollisuusiän nostaminen on merkittävä päätös, jonka avulla rakennetaan entistä osaavampaa yhteiskuntaa. Mitä koulutetumpi kansakunta, sen paremmin pärjäämme kansainvälisessä kilpailussa. Samalla tuetaan nuorisotakuun toteutumista, sillä nyt jopa 5 000 peruskoulun päättänyttä nuorta jää vuosittain "tyhjän päälle" ilman opiskelupaikkaa. Lisäksi ensimmäisenä opiskeluvuotena lukuisat nuoret keskeyttävät opintonsa. Lukuvuoden 2010 – 2011 aikana lukiokoulutuksessa keskeyttämisprosentti oli 4 ja nuorille suunnatussa ammatillisessa koulutuksessa 9,1 prosenttia. Oppivelvollisuuden nostaminen vuodella toimii eräänlaisena siltana peruskoulun ja toisen asteen eli lukion ja ammattiin opiskelun välillä. Tämä silta kantaa nuoret sen kuilun yli, johon nyt tuhansia nuoria vuosittain tippuu.
 

Keskustan vaihtoehtoisessa rakennepaketissa ehdotetaan muun muassa peruskoulun ryhmäkokojen suurentamista säästöjen saamiseksi. Hallitus haluaa toimia päinvastaiseen suuntaan, sillä ryhmäkokojen suurentaminen lisäisi varmuudella lasten ja nuorten syrjäytymisriskiä ja heikentäisi oppimistuloksia.
 

Pisa-tutkimuksen tulokset haastavat koulujärjestelmämme uudistamaan ja kehittämään toimintoja. Muutoksia tulee tehdä monella tasolla. Tarvitaan uudenlaisia opetusmetodeja, jotka huomioivat paremmin erilaiset oppimistyylit ja erilaiset oppijat. Kansainvälisissä vertailuissa suomalaisen peruskoulun hyvää mainetta on varjostanut pidemmän aikaa se, että suomalaiset lapset kokevat viihtyvänsä huonosti koulussa. YK:n lapsen oikeuksien komitea koki tämän uhkana lapsen oikeuksien toteutumiselle ja suositteli Suomelle vuonna 2011, että lasten hyvinvointiin kouluissa kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Suomalaiset lapset ja nuoret pääsevät liian vähän vaikuttamaan koulun toimintaan. Nämäkin seikat voivat olla osa syynä huonontuneisiin oppimistuloksiin. Lisäksi yleinen arvostus koulua ja opettajia kohtaan on heikentynyt. Monet opettajat ovat todenneet, että työn vaikeimpia asioita on kohdata vanhempia, jotka saattavat jopa lasten kuullen haukkua ja uhkailla opettajaa. Tällaisessa tilanteessa on luonnollista, että opettajan ja koulun arvovalta kasvattajana horjuu. Tämä voi pahimmillaan heikentää lapsen ja nuoren motivaatiota koulunkäyntiä kohtaan. Vastuullinen vanhempi toimii yhteistyössä muiden kasvattajien kanssa. Viime viikolla eduskunnassa hyväksytyssä ns. koulurauhapaketissa kiinnitetään näihin asioihin erityistä huomiota. Tavoitteena on kaikkien kouluissa työskentelevien hyvinvoinnin ja osallisuuden lisääminen.
 

Yhteisöllisyyden ja välittämisen avulla rakennetaan parempaa yhteiskuntaa. Nämä sanat kuuluvat myös jouluun. Pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme!
 

Hyvää joulun aikaa kaikille!
 

Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja (sd)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti