torstai 8. tammikuuta 2015

Eläkeläisten köyhyyttä on torjuttava


Valtiontalouden tasapainottamista joudutaan jatkamaan lähivuosinakin. Tästä huolimatta julkisten palvelujen turvaamisen lisäksi meidän on panostettava köyhyyden vähentämiseen ja haavoittuvimmassa asemassa oleviin ihmisiin. Heillä ei ole varaa odottaa talouden kääntymistä parempaan.
 

Yksinelävistä joka kolmas on eläkeläinen, suurin osa naisia. Pelkällä kansaneläkkeellä elävät yksinasujat ovat erittäin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Eläke ei riitä elämiseen, jos tulee yllättäviä sairaus-, lääke- tai muita kuluja. Toimeentulotukea on monen ikäihmisen vaikea hakea, vaikka heillä olisi siihen oikeus. Monet joutuvatkin tällä hetkellä miettimään, ostavatko kaupasta ruokaa vai apteekista heille välttämättömät lääkkeet. Molempiin ei eläke riitä. Näin ei saa tapahtua hyvinvointiyhteiskunnassamme.
 

Pienempiin eläkkeisiin on tehtävä tasokorotus. Eläkeläisten osalta takuueläkejärjestelmällä taataan vähimmäistulotaso, mikäli kansan- ja työeläkkeet ovat jääneet pieniksi. Takuueläke on tällä hetkellä 736 euroa kuukaudessa bruttona. Se ei ole paljon, varsinkaan yksinelävälle eläkeläiselle jokapäiväisestä elämästä huolehtimiseen.
 

Moni takuueläkkeeseen oikeutettu on jo ennen eläkkeelle siirtymistään kärsinyt työkyvyttömyydestä tai pitkäaikaistyöttömyydestä. Pitkittynyt taloudellinen ahdinko jatkuu eläkkeelläkin ja haittaa mm. terveydestä huolehtimista. Suurten ikäluokkien ollessa eläkkeellä, eläkeläisten terveydellä on suuria kansantaloudellisiakin vaikutuksia. Terve ja aktiivinen eläkeikä on eläkeläisen lisäksi yhteiskunnan edun mukaista.
 

SDP ajaa takuueläkkeisiin 10 - 20 euron tasokorotusta, johon pyrittiin jo syksyn budjettiriihessä. Silloin tavoitteemme ei saavuttanut riittävää kannatusta. Kustannusvaikutuksiltaan korotus tulisi maksamaan noin 15 - 30 miljoonaa euroa vuodessa. Korotus ei ole suuren suuri, mutta se mahdollistaa ylimääräisen ruokakassin, pari uimahallikertaa tai matkan tapaamaan ystävää. Mielestäni tavoitteemme on perusteltu, kohtuullinen ja oikeudenmukainen.
 

Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja, (sd)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti