perjantai 19. syyskuuta 2014

Kunnallispolitiikan syksy


Syksyn toiminta kunnallispolitiikassa on käynnistynyt vilkkaana. Ensimmäinen kaupunginvaltuuston kokous pidettiin 25.8. ja talousseminaari 1.9. Kaupungin talous on alkuvuoden pysynyt kokonaisuudessaan suhteellisen hyvin talousarvion asettamissa raameissa, vaikka erikoissairaanhoidon menot ovat ylittymässä noin 2 miljoonaa euroa. Myös sosiaalipalvelujen osalta on ylityspaineita.

 

Hammaslääkärivaje vaikeuttaa hammashoidon toimintaa. Vaje johtuu siitä, että avoimiin virkoihin ei ole ollut hakijoita. Terapiapalveluissakin on täyttämättömiä vakansseja, joiden vuoksi on jouduttu käyttämään ostopalveluja.

 

Erityisenä huolena on omaishoitajien tilanne. Omaishoidon tukijonossa oli heinäkuun lopussa 43 kriteerit täyttävää hakijaa, joille ei määrärahojen puutteen takia ole voitu myöntää tukea. Tähän asiaan on ensi vuoden talousarviossa saatava ehdottomasti korjaus.

 

Joensuun työttömyysaste oli kesäkuussa noin 17 prosenttia, mikä oli hiukan pienempi kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Luku on kuitenkin suuri ja kaupungin on omalta osaltaan käännettävä kaikki kivet ja kannot työllisyyden parantamiseksi. Ennen syyskuun valtuustoa on asian tiimoilta tarkoitus pitää valtuuston kyselytunti, jossa valtuutetut voivat kysyä viranhaltijoilta kaupungin toimista työllistämisen edistämiseksi. Tarkoitus on keskustella erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden ja nuorisotyöttömyyden aiheuttamista haasteista kaupungissamme. Kyselytuntia on mahdollisuus seurata valtuustosalin lehteriltä.

 

Ensimmäinen valtuuston järjestämä kuntalaisten kuulemistilaisuus järjestettiin viime huhtikuussa kaupungin vanhuspalveluista. Tilaisuus oli menestys ja kaupunkilaisten toivomuksesta kuulemistilaisuuksia on päätetty jatkaa niin, että syksyn ja kevään aikana pidetään yhteensä kolme tilaisuutta. Ensimmäinen kuulemistilaisuus, jonka aiheena on nuorten ja lasten palvelut, pidetään 6.10.2014. Helmikuussa 2015 aiheena on esteettömyys. Toukokuussa pidetään Utran ja Rantakylän kaupunginosatilaisuus kaupunginosien palveluista. Yhteensä tällä alueella asuu noin 12 000 asukasta, joten palvelujen saatavuudella on suuri merkitys koko kaupungin kannalta.

 

Kaupunkilaiset ovat erittäin tervetulleita kuulemistilaisuuksiin kertomaan ajatuksiaan valtuutetuille. Näissä tilaisuuksissa valtuutetut eivät puhu, vaan kuuntelevat.

 

Merja Mäkisalo-Ropponen
Joensuun kaupunginvaltuuston pj (sd)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti