tiistai 20. joulukuuta 2011

Hallitus välittää ikäihmisistä

Hallitusohjelmassa näkyy ikäihmisistä välittäminen ja heidän arvostamisensa. Kireästä taloudellisesta tilanteesta huolimatta heille suunnattuja palveluja on tarkoitus kehittää ja lisätä. Tavoitteena on sellaisen palvelurakenteen luominen, että ikäihmiset voivat säilyttää mahdollisimman kauan toimintakykynsä ja elää kodinomaisissa olosuhteissa. Tämä on inhimillistä, mutta kysymys on myös yhteiskunnan resursseista. Mikään ei ole niin kallista kuin laitoshoito.
Erityisen tärkeä asia on vanhuspalvelulaki. Edellisen hallituksen valmistelema ja laajalla lausuntokierroksella ollut lakiluonnos on pääpiirteittäin hyvä, mutta joiltakin osin se vaatii vielä täsmentämistä. Muun muassa henkilöstömitoitukseen tulee ottaa selkeästi kantaa. Ilman riittävää henkilöstöä ei voida kuntouttavaa toimintaa toteuttaa ja ilman kuntouttavaa toimintaa vanhuspalvelulain perimmäinen tavoite vesittyy. Terveyskeskusten pitkäaikaisosastoilla on tälläkin hetkellä paljon vanhuksia, jotka ovat joutuneet sinne kuntouttavan hoidon puutteiden takia.
Hallitusohjelmassa todetaan, että sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämis- ja rahoitusvastuu kuuluu ensisijaisesti kunnalle. Yksityiset palvelut tukevat ja täydentävät julkisia palveluita. Yksityisten palvelujen kilpailuttamiseen on tarkoitus luoda uudet pelisäännöt. Tavoitteena on muokata hankintalakia niin, että sitä voidaan soveltaa nykyistä rajatummin tilanteissa, joissa on kyse erityisen haavoittuvien asiakasryhmien (muun muassa vanhukset) pitkäaikaisten tai harvoin tarvittavien palvelujen järjestämisestä. Ei ole oikein, että ikäihminen joutuu muuttamaan kilpailutuksen takia hoitopaikasta toiseen. Hankintalakia uudistettaessa huomioidaan myös pienet palvelutuottajat. Tällä halutaan turvata paikallisten yritysten asema suurten, monikansallisten yritysten puristuksessa. Mielestäni kilpailutuskriteereinä tulee voida käyttää muun muassa paikallisuutta.
Ikäihmisten ja pitkäaikaissairaiden taloudellista tilannetta helpottaa myös maksukattojen yhtenäistäminen. Toisaalta palveluasumisen maksuja uudistetaan niin, että kunnan järjestämisvastuulla oleviin asumispalveluihin säädetään valtakunnallisesti yhdenmukaiset asiakasmaksujen määräytymisperusteet. Samalla on tarkoitus yhtenäistää tehostetun palveluasumisen maksut ja määritellä niin sanottu vähimmäiskäyttövara, joka on jokaiselle jäätävä erilaisten pakollisten maksujen jälkeen.
Hallitus asettaa myös työryhmän arvioimaan työeläkeindeksijärjestelmän mahdollisia muutostarpeita. Tässä työssä yhteensovitetaan työeläkkeiden ostovoimasta huolehtiminen, sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus, työeläkejärjestelmän rahoituksellinen kestävyys ja kohtuullisina pysyvät työeläkemaksut. Eläkkeensaajien edustus tulee mukaan tähän työryhmään. Myös eläkkeensaajan hoitotukea kehitetään painottaen palvelujen hankkimisesta ja hoidosta aiheutuvien kustannusten korvaamista.
Merja Mäkisalo-Ropponen, sosialidemokraattisen puolueen kansanedustaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti