tiistai 20. joulukuuta 2011

Energiajuomat eivät sovi lapsille ja nuorille!

Energiajuomien kulutus on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Vuonna 2004 energiajuomia myytiin yli 2,7 miljoonaa litraa ja vuonna 2010 myynti ylitti jo 10 miljoonaa litraa. Juomia markkinoidaan erityisesti nuorille ja opiskelijoille, joiden keskuudessa niistä on tullut lähes muoti-ilmiö. Huolestuttavaa on, että jo ala- ja yläkouluikäiset käyttävät energiajuomia lähes säännöllisesti. Erityisesti myymälähenkilökunta on pannut huolestuneena merkille nuorten lisääntyneen energiajuomien käytön etenkin viikonloppujen jälkeen, jolloin nuoret ostavat juomia väsymykseensä ja aterioidensa korvikkeeksi.

Energiajuomien piristävä vaikutus on saatu aikaan mm. kofeiinilla ja/tai tauriinilla, jotka ovat lasten terveyden kannalta haitallisia. Ne aiheuttavat lapsilla mm. kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä, keskittymiskyvyn puutetta ja nukahtamisvaikeuksia. Tölkillisessä (0,33 l) energiajuomaa on noin 105 milligrammaa kofeiinia, isommassa (0,5 l) 160 milligrammaa. Ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä havaitaan jo yli 125 milligramman päivittäisellä annoksella, kun kyseessä on 50 kiloa painava nuori. Jo yli 50 milligrammasta 50-kiloinen nuori voi saada oireita.  Jos energiajuomia nautitaan säännöllisesti, sietokyky kasvaa ja kofeiinista saattaa tulla riippuvaiseksi. Energiajuomien runsaaseen käyttöön liittyy monia muitakin riskejä kuten ylipaino. Sokeripitoisesta energiajuomasta saa turhaa energiaa, mutta ei elimistölle tärkeitä ravintoaineita. Energiajuomat aiheuttavat muiden haittavaikutusten lisäksi hampaiden reikiintymistä sekä hammaseroosiota.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan alaikäiset saavat nauttia päivittäin korkeitaan 50 milligrammaa kofeiinia. Kofeiini voi aiheuttaa lapsille ja nuorille kiihtyneisyyttä, ahdistuneisuutta, jännittyneisyyttä ja unettomuutta sekä riippuvuutta. Erityisesti vanhemmat ja opettajat ovat huolissaan lasten ja nuorten lisääntyneestä energiajuomien käytöstä. Esimerkiksi Suomen Vanhempainliitto on vaatinut energiajuomien kieltämistä lapsille. Monet opettajat väittävät, että luokkahuoneiden lisääntynyt levottomuus johtuu osittain energiajuomien käytöstä. Evira edellyttää energiajuomien pakkausmerkinnöissä varoitusmerkintää siitä, ettei tuote sovi lapsille, raskaana oleville eikä kofeiiniherkille henkilöille. Tämä merkitä ei ole riittävä. Tarvitaankin tiukempia toimia, että alle 15-vuotiaiden energiajuomien kasvava kulutus saada katkaistua ja että nuoret ja lapset suojataan energiajuomien aiheuttamilta terveyshaitoilta.  Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa energiajuomia saa myydä alle 15-vuotiaille.

Tein elokuussa aiheesta kirjallisen kysymyksen, johon vastasi maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen. Kysymys oli lähetty hänelle, koska sen ajateltiin olevan elintarvikealaa koskeva asia. Ministeri Koskisen vastaus oli tyly. Hän totesi, että lasten ja nuorten ruokailutottumusten terveen kehityksen ohjaaminen ja tukeminen on ensisijaisesti huoltajien ja muiden lasten ja nuorten kasvatukseen osallistuvien vastuulla, eikä siihen tarvita lainsäädäntöä. Jos näin on, mihin tarvitaan tupakan ja alkoholin käyttöä rajoittavaa lainsäädäntöä, jos asiat ovat huoltajien vastuulla.

Olin pettynyt vastaukseen ja koska niin monet vanhemmat ja opettajat olivat ottaneet minuun yhteyttä, päätin kokeilla toista reittiä. Viime viikolla tein toimenpidealoitteen samasta asiasta, joka toivottavasti tulee sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn. Mielestäni asia on sen verran vakava, että toivon kansanedustajien yli puoluerajojen yhtyvän tähän huoleen ja päättävän tehdä asialle jotain.

Merja Mäkisalo-Ropponen
kansanedustaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti